Meslektaşlarımızın Emeği Algıya Kurban Edilmemeli Kamuoyu Tatmin Edilmelidir
Son günlerde ulusal medyada pestisit kalıntıları ile ilgili olarak ciddi haberlere rastlanmaktadır. Pestisit kalıntısı gibi tarımsal üretimi ve toplum sağlığını ilgilendiren bir konunun her ne şekilde olursa olsun kamuoyu gündemini işgal etmesi ve toplumsal farkındalık oluşması son derece kıymetlidir.
Yurttaşlarımızın konu ile ilgili bilgilendirilmesi ve siyaset kurumu ile bu konuda görevli Tarım ve Orman Bakanlığını daha güçlü tedbirler almaya zorlaması, yurttaşlık hukukunun en temel haklarındandır. Bu hakkın kullanılmasını üyemiz olsun olmasın bütün kamu çalışanı meslektaşlarımız da desteklemektedir.
Ancak bu konularda veriler olmadan bir takım ön yargılarla, dikkat çekmek veya etkileşim almak adına yapılan bazı açıklamalar, pestisit kullanımından kalıntı takibine kadar her aşamada görevli kamu çalışanı meslektaşlarımızın emek ve çabalarını, bir takım algı oyunlarına kurban etmeye başlamıştır. Tarım Orman İş olarak öncelikle meslektaşlarımızın hakkının teslim edilmesini talep ediyoruz.
Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde, İl Kontrol laboratuvarı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı ve Araştırma Enstitülerinde çalışan Tarım ve Orman Bakanlığının mensubu çalışma arkadaşlarımız görevlerinin başındadır ve ilgili kanun, yönetmelik ve talimatların kendilerine verdiği yetki, görev ve sorumlulukları yerine getirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapmaması, meslektaşlarımızın emeklerini boşa çıkarmakta, kamuoyunun bir takım etkileşim meraklısı kişiler tarafından bilimsel olmayan bir biçimde yönlendirilmesine sebep olmaktadır.
Bu nedenle; Bu konuda haber yapan bütün basın mensupları ve kamuoyu oluşturmaya çakılan sivil toplum kuruluşlarını doğru bilgiler ve veriler üzerinden analiz yapmaya, böylesine önemli bir konuda kendilerinin saygınlığına zarar getirecek ön yargılı yaklaşımlardan uzak durmaya davet ediyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı yönetimini ise meslektaşlarımızın çabalarının algılara kurban edilmemesi ve kamuoyunun doğru ve bilimsel biçimde bilgilendirilmesi adına aşağıdaki tedbirleri almaya çağırıyoruz.
1. Ulusal Pestisit Kalıntı Programı (UPKP) oluşturulmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
2. UPKP bir internet sitesinden kamuoyunu sürekli bilgilendirilmeli, alınan numuneler, sonuçlar kamuoyu ile günlük olarak paylaşılmalıdır.
3. UPKP çerçevesinde üretilen verilere dayanılarak Pestisit Kalıntı Risk hesaplamaları, kamuoyuna açıklanan bilimsel bir metodoloji ile yapılmalı, risk oranlarına göre tür, bölge, üretici hatta perakendeciler bile kamuoyuna ilan edilmeli, en nitelikli kontrolör olan tüketicinin tedbir almasına imkan verecek bilimsel veriler oluşturulmalıdır.
4. Bakanlık kamuoyunu bilgilendirmeli, AB ülkelerinde yasaklı olan etken maddeleri hızla yasaklamalı veya alternatif çözüm bulunmaya kadar bu etken maddelerin sert biçimde denetlenmesini temin etmelidir.
5. En önemlisi ise Bakanlık teşkilatında eğitim ve niteliğinin gerektirdiği işler yerine ÇKS kaydı vs gibi evrak işlerinde görevli teknik personel bu işlerden el çektirilmeli, Bakanlığın mevcut teknik gücü ana görevi olan kontrol ve piyasa denetimine yönlendirilmelidir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.